torstai 15. elokuuta 2013

Hautajaisvaatteita lapsille: singoalla, kääntöliivi ja solmio


Hän lähti, mutt’ on vielä
lähellämme tuhansin sitein
meihin liittyen ja kotihin
ja liki sydäntämme jäi
kaiku askelten rakkaiden.
Eino Leino


Muutaman viikon kuluttua olemme menossa hautajaisiin. Lapsille ompelemani vaatteet ovat aika värikkäitä, joten jotain uutta ja arvokasta pääsin ompelemaan. Samalla ommellessani työstin ajatuksiani.

Aikani pohdittuani päädyin ompelemaan tytölle mustan singoallan, jota koristin hieman mustalla satiininauhalla. Kaava on Suuresta Käsityölehdestä muutaman vuoden takaa. Kavensin hieman kaavaa, muita muutoksia en muistaaksen thnyt. Kankaan ostin Eurokankaasta ja satiininauhat Eurokankaasta ja paikallisesta ompelutarvikeliikkeestä. Lopputulos oli minusta onnistunut.
 Lähikuva helman rusetista.


Pojalle ompelin myös hautajaisiin sopivia vaatteita. Siskon pojalta saan juhlahousut, mutta housuihin sopiva liivi puuttui. Ompelin liivin omalla sanomalehdistä leikatulla kaavalla. Etuosan kangas on samaa kuin siskon mekossa. Omista varastoistani löysin mustaa satiinia, josta tein muut osat liiviin. Liivi on vuoritettu ja sitä voidaan käyttää kummin päin tahansa. Nappien sijaan kiinnitin liiviin nepparit. Mielestäni siitä tuli näin rennompi.


Liivin taakse ompelin tampin antamaan vähän ulkonäköä ja lisäämään istuvuutta takaa.
Yllä kuva liivistä "nurinpäin".


 

Liivi kaipasi mielestäni hieman väriä. Päätin kokeilla kravatin ompelua ja kaavoitusta. Mallia otin hieman valmiista kravaatista.

Kankaaksi valitsin marimekon mustavalkoista puuvillakangasta (Olisikohan nimeltään kanteleen kutsu) ja vuoreksi harmaata trikoota Eurokankaasta. Haastavin osuus koko projektissa oli kravaatin oikeinpäin kääntäminen. Lopulta sekin onnistui. Valmiissa kravaatissa solmuosa oli erilainen kuin nyt ompelemassani solmiossa. Taitoin kapeasta osasta käännöksen ja kiinnitin käännöksen rajalle silkkinauhan palan. Minusta näin kravaattiin tuli uudenlaista ilmettä.


Tässä kravaatin irroitettavat osat. Kuminauhan kiinnitykseen käytin nepparia. Täytyy toivoa, että kaulanympärys on sopiva.

Seuraavaksi sitten jotain iloisempaa ompelua.


Kiva kun kurkkasit!

2 kommenttia:

  1. Kiva kraka, tollanen pitää ehdottomasti tehdä...

    VastaaPoista
  2. Kiitos Miina, kannattaa kokeilla. Seuraavaksi ajattelin kokeilla pelkästä heikoista ja leveämpänä ja ehkä lyhyempänä.

    VastaaPoista