lauantai 30. marraskuuta 2013

Joulun odotus alkakoon...

"Huomenna on joulu", totesi 6- vuotias poikani tänään. Totta, huomenna alkaa kuukausi, joka on lapsilla täynnä odotusta ja odotuksen mukanaan tuomaa tuskaa. 

Odotusta helpottamaan kaivoin esille joulukalenterit, jotka valmistuivat jo viime vuonna. Nyt vain pitää muistuttaa tonttua laittamaan joka yö  pieni paketti tai herkku kalenterin salaluukkuihin odottamaan aamulla herääviä lapsia. Joskus on kuulemma käynyt niinkin, että tonttu ei ole muistanut ...

Kalenterissa ei ole 24 luukkua eikä numeroita. Ompelin pieniä pusseja tai taskuja oven taakse ja eteen, samoin ikkunan takaa löytyy paikka pienemmälle yllätykselle. Yksi mahdollinen paikka paketille löytyy myös kalenterin sisältä, jos kurkkaa taloon alhaaltapäin.



















Loppuun vielä jouluinen asetelma, jonka tein oksista, rautalangasta ja valonauhasta. Nyt on jouluinen tunnelma alakerrassakin.




Mukavaa joulun odotusta,

Minta

torstai 28. marraskuuta 2013

Neulat ojennukseen...

Ompeluharrastus leviää helposti jokaiseen kodin huoneeseen. Sen myöntää vrmasti lähes jokainen ompelua harrastava. Neuloja, hakaneuloja yms. löytyykin vähän sieltä sun täältä. Tätä sekasortoa kauniistaakseni,  päätin tehdä pari uutta neulatyynyä. Neuloja siis edelleenkin on edelleenkin muualla kuin ompelutilassani. 

Kirpparilta ostin kaksi kaunista kahvikuppiparia ja kangasvarastoistani löysin kuppeihin sopivat kangaspalat. Lisäksi tarvitsin vanua, kontaktiliimaa ja neulaa + lankaa. 

Leikkasin ensin reilusti kupin suuaukkoa isommat ympyrät kankaasta. Seuraavaksi ompelin kankaan reunaan  poimutuslangan. Lankojen kiristämisen jälkeen täytin kupit ja poimutetun ympyräpalan vanulla ja liimasin osat paikoilleen kontaktiliimalla. Kupin kiinnitin kontaktiliimalla aluslautaselleen.

Melko helppoa, nopeaa ja mielestäni jopa kaunista.















Kiva kun kävit!

Minta


tiistai 26. marraskuuta 2013

Lisää herkkuja...

Joulua edeltävä aika on perhepiirissäni jokavuotinen juhlasesonki, jolloin kakkua ja kahvia saa syödä lähes viikottain. Lahjojakin siis tarvitaan. 

Tämänkertaiselle juhlan sankarille uskaltauduin antamaan osittain itse tehdyn lahjan. Ompelin samaa essukaavaa käyttäen keltaisesta puuvillasta leikkeihin sopivan asun. Essun, leipurinhatun kaveriksi ostin kattiloita yms. rekvisiittaa. Lisäksi tein huovasta joulutorttuja ja velourista, huovasta, pitsistä ja vanusta prinsessakakun sekä ompelin pienen laukun tarvikkeille. Laukun vuoritin pätkällä farkunlahjetta.
















Innostuin torttujen ompelusta ja tein vielä itselleni hieman tavallisesta poikkeavan rintamerkin takkiin. Takapuolelle ompelin hakaneulan kiinnittämistä varten.



Mukavaa marraskuista tiistaita!

Minta




sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Siivet...

Tyttäreni sai taannoin synttärikutsun. Äiti luki kutsun hieman huolimattomasti ja paria päivää ennen juhlia huomasin, että kyseessä olikin Halloween juhlat = naamiaiset. 

Aikani mietittyäni päädyin helppoon ratkaisuun. Kaivoin kaapista jo aiemmin ompelemani tyllihameen. Hameen kaveriksi ompelin pienet siivet ja koristelin hiuspannan pienillä pirun sarvilla. Kaapista löytyi vielä musta pusero ja mustat leggarit asun täydentäjiksi. 

HUH! Ehdinpäs...















Seuraavaan kertaan!


Minta



lauantai 23. marraskuuta 2013

Suomen suurin joululahja...

Hyväntekeväisyyteen osallistuminen on minusta hauskaa. Pienellä vaivalla voi antaa iloa toisille. Roosa-nauha keräys oli menestys, toivottavasti Suomen suurin joululahja-keräyksestä tulee samanlainen.


Suomen suurin joululahjakeräyksestä löydät lisätietoa Facebookin nettisivulta. Alla jotain sieltä kopioitua:

Tietoja

Milloin me oikeastaan edes laitoimme rahan sydämemme edelle ja kuvittelimme korjaavamme kaiken vain rahalla?


Kuvaus

Tänä vuonna Suomen suurin joululahja ommellaan yhdessä ja lahjan saajina ovat pienet potilaat ympäri Suomea. Tällä kampanjalla ei ole keräystiliä, ei pääyhteistyösponsoreita eikä minkäänlaista käsikirjoitusta. On vain kansalaisten ompelemia pehmoleluja sekä kaksi sydäntä – sinun ja minun. Mihin tämä kaikki riittää jää nähtäväksi.



Keräystä varten ompelin kaksi pehmolelua: nuken, jonka kaavan sain Suuri Käsityö-lehdestä ja
linnun, jonka kaavan voi ladata Nosh:n netti sivuilta.







Nuken essumekko on käännettävä. Toisen puolen tein punapohjaisesta babycord-sametista ja toisen puolen vaaleankeltaisesta joustosametista. Materiaalina tuo joustosametti on todella ihanaa: se joustaa, on pehmeää, mutta se ei nukkaa kuten velour tai joustofrotee.




Toivottavasti nämä löytävät uuden kodin : )



Minta

perjantai 22. marraskuuta 2013

Movember-isä

Viime viikot ovat olleet hieman hiljaiseloa tämän blogin suhteen. On ollut monia juhlia, menoja ja kiirettä. Ompelukone on kuitenkin päässyt puuhailemaan aina välillä. Blogattavaa siis riittää jatkossakin. 

Miehelle päätin ommella uudet kalsarit movember-hengessä. Kaavat sain vanhoista kalsareista. Näistä tuli oikein hauskat ja mieskin taisi tykätä. Idean varastin joltain kanssaompelijalta. Kiitos siitä : )







Mnta

tiistai 5. marraskuuta 2013

Takista laukuksi...

Joskus on kiva haastaa itsensä ompelemaan jotain aivan uutta. Tällä kerralla haasteeksi valikoitui nahkalaukun ompelu. 

Kaavan, jota hieman muokkasin, löysin vanhasta Suuri Käsityö -lehdestä. Nahkatakin ostin viime perjantaina kirpparilta. Kangaskauppa Wexleriltä löysin laukkuun sopivaa kammottavan ihanaa ötökkäkangasta. Sen ompelu aiheutti paikoitellen kylmiä väristyksiä. Vetoketjut olen joskus ostanut Iskun tehtaanmyymälästä. Minusta ne sopivat hyvin, vaikka eivät olekaan mustia. Hihnaan tarvittavat metalliset lenkit kierrätin vanhasta laukusta. Lisäksi varastoista löytyi farkuista kierrätetty vetoketju sisätaskuun ja pari anorakki nepparia taskuun ja olkahihnan kiinnitykseen. 

Työ sujui yllättävän jouhevasti. Yritin säilyttää takin yksityiskohtia mahdollisimman hyvin. Niinpä toinen tasku päätyi laukkuun lähes sellaisenaan. Lisäsin vain reunaan yhden nepparin varmistamaan, että taskussa säilytettävät tavarat eivät katoa. 

Tällainen siitä tuli. 
Toivotaan, että laukku kestää hyvin käytössä.



 Suuri Käsityö 8/2009



 Alkuperäinen idea...



Muistin jopa kuvata takin ennen leikkaamista.



Laukun etupuolen leikkasin takin etupuolelta.



Laukun takaosan tein nahkatakin selkäosasta.
Olkahihna valmistui takin hihasta leikatuista suokaleista, jotka ompelin yhteen. Varmistin kiinnityksen vielä kontaktiliimalla.



Sisäpuoli onkin ötökkäkammoisen siedätysterapiaa...



Laukun sisäpuolelle ompelin muutaman taskun.




Toiseen taskuun laitoin vetoketjun. Lisäksi ompelin avaimien säilytystä varten kiinnityskoukun. Olen huomannut että se helpottaa huomattavasti avaimien löytymistä.


Syysterveisin,
Minta

perjantai 1. marraskuuta 2013

Nämä herkut eivät lihota...

Vaatteiden ompelun sijaan on välillä kiva kokeilla jotain aivan muuta. Kaapista löytyi huopaa, nauhoja, helmiä ja vanua, joista päätin kokeilla leikkiruuan valmistusta. Netistä löysin kauniita kuvia, joista inspiroituneena halusin tehdä erilaisia herkkuja iloisissa väreissä. Aikani pähkäiltyä sain kaavat tehtyä muffinsseja, bebe-leivoksia ja jäätelötikkuja varten ja pääsin askartelemaan. 

Muffinssien alaosat on tehty paksusta huovasta, joka pysyy hyvin muodossaan. Täytteenä on vanua. Pääliosaan käytin velouria ja pieniä helmiä strösseleinä. Näistä tuli ihan kivoja. Laitan myöhemmin tänne käyttämäni kaavat, niin voit kokeilla muffinsseja, jäätelöitä ja pieniä bebe-leivoksia. Nam...






Saisiko olla mansikka, appelsiini vai suklaa jäätelöä?




Marraskuun kunniaksi, koristelin laukkuni vielä tekemälläni huopaisella MOVEMBER-heijastimella.




Kiva kun kävit!

Minta